Despre: Andrei Gorzo este lector doctor la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, critic de film și jurnalist. Fulbright visiting scholar la Stanford University pe durata semestrului I din anul universitar 2017-2018. Discipline predate: Analiză de film, Teoria filmului. Are un doctorat în cinematografie și media la UNATC. În anul universitar 1999-2000, a fost bursier al Fundației Soros la Tisch School of the Arts din cadrul New York University. Interese de cercetare: cercetare în domeniile istoriei filmului și istoriei ideilor depre cinema. În perioada 2007-2013, a fost director artistic al Festivalului Internațional de Film NexT, București. A fost implicat, în calitate de redactor și/sau corector, în realizarea revistei Film Menu, scrisă în mare parte de studenți ai Facultății de Film, UNATC. De asemenea, în realizarea revistei academice a Facultății de Film, Close Up.

Publicații: Bunul, răul și urâtul în cinema, Polirom, 2009; Lucruri care nu pot fi spuse altfel: Un mod de a gîndi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu, Humanitas, 2012; “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”: Un studiu critic, Societatea Culturală NexT-LiterNet, 2012 (un produs al programului „Éducation à l’image”, inițiat de Ambasada Franței și de Serviciile Culturale Franceze); Politicile filmului. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc contemporan, Editura Tact, 2014 (volum colectiv coordonat împreună cu Andrei State); Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó, Editura Tact, 2015; „Videograme dintr-o revoluție”: Un studiu critic (Societatea Culturală NexT-LiterNet, 2016); „O vară de neuitat”: Un studiu critic (Societatea Culturală NexT-LiterNet, 2017). A publicat peste 600 de articole (cronici de film, cronici de carte, eseuri pe teme cinematografice) în Dilema, ulterior Dilema veche, ca titular (din 2001) al unei rubrici săptămânale. De asemenea, a publicat articole și eseuri pe teme de film, dar și de literatură, în Vatra, Lettre internationale, Academia Cațavencu, Observator cultural, Esquire.

Traduceri: Graham Greene, Factorul uman, Editura Polirom, 2005; Graham Greene, Patria m-a făcut om, Editura Polirom, 2008.

Premii: În 2012, i s-a acordat Premiul UCIN pentru carte de teorie cinematografică, iar în 2002, Premiul Asociației Criticilor de Film din România pentru publicistică cinematografică.

Curriculum Vitae

Curs CESI: Filmul românesc contemporan