2011 2010 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

 

Activităţi 2010

 

I. Seria de conferinte - "Cultura bate criza"

Vă propunem o serie de întâlniri cu personalități în domeniul artelor vizuale, literare și ale spectacolului, ca și ale filozofiei și istoriei, românești, inclusiv din diaspora, și europene, care să (re)aducă în centrul vizibilității publice o modernitate fără false nostalgii, bazată pe valori reale, confirmate, sau în curs de. Unele vin din secolul XX, dinaintea celui de-al doilea război mondial - ultimul grup cultural cu activitate publică a fost Criterion, constituit de Mircea Eliade, Cioran, Petru Comarnescu etc - sau din timpul eclipsei comuniste, și în ciuda ei. Altele, multe, sunt produse acum. Credem că trebuie să susținem valorile în primul rând prin reflecții asupra semnificației lor, echidistante față de grupurile de putere, și nu prin politizări, vedetisme, acuzații, ori victimizări inutile.

Pe de-altă parte, evoluția accelerată a României de după 1989 a făcut ca mulți gânditori și opere care au influențat profund lumea occidentală – să le spunem oameni și idei-forță - aici să nu aibă (suficient) răsunet, adesea în ciuda traducerilor, sau a ecoului în presă. Am vrea, de-aceea, să le (re)aducem în actualitate. Ele ar putea, sau ar trebui să devină standardele de valoare după care noi înșine să ne măsurăm puterile.

Ne adresăm unui public larg, educat și interesat de soarta culturii și a spațiului public. Îi propunem un for de discuție francă, dezinhibată, dar respectoasă și, pe cât se poate, senină. Vom încerca astfel să realizăm un act de memorie și totodată să ne afirmăm o identitate: cine suntem, ce voim și, mai ales, ce putem - noi, românii, în 2010, și mai departe – în democrația fără frontiere, dar brutală și, aparent, informă, care este prezentul nostru? Sau este acest prezent mai bogat decât pare?  

Programul va fi realizat în prestigioasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) prin colaborarea dintre aceasta, Fundația Spandugino și Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea București.

Sorin Alexandrescu - Moderator
Profesor la Universitatea București

Sponsor:

Parteneri:

        

Parteneri media:

                

            

Partener educational:

 

 

II. Conferintele Monica Lovinescu

Conferintele „Monica Lovinescu” (vezi afis) din cadrul departamentului „Ideologie si Cultura” al noului institut, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc) omagiaza tribuna antitotalitarismului democratic-civic pe care au simbolizat-o vreme de decenii Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, spirite directoare ale unei culturi românesti neînregimentate si neîngenunchiate.
Conferintele vor fi organizate saptamânal, câteva luni pe an, la noul sediu IICCMER din strada Alecu Russo, Nr. 13-19 (vezi pe harta), apartament nr. 11, etaj 6, Bucuresti. Conferintele vor fi tinute de catre personalitati ale lumii academice românesti si tineri cercetatori din domenii diverse aplicate însa studiului comunismului ca regim totalitar. Ele asigura un cadru de dezbatere a conceptelor care definesc si configureaza un spatiu de cultura si civilizatie în perioada comunista pe diverse domenii de cercetare.

Seria de conferinte vizeaza deopotriva o analiza critica a trecutului totalitar remanent în societatea româneasca atât prin reflex mentalitar, cât si la nivelul unor componente ideologice conservate prin intermediul unor retele de putere si a unui regim clientelar cu radacini adânci în fostul regim comunist cât si o modalitate de a oferi tinerelor generatii un tablou cât mai nuantat a unei realitati istorice complexe, constituind si o forma de activare civica a constiintei individuale si colective. IICCMER îsi propune în acest fel realizarea unui contact direct, eficient, cu un public eteroclit prin intermediul dialogului si dezbaterii cât si punerea la dispozitia publicului interesat a unor materiale informative stimulând dorinta de cunoastere a acestuia.

Va exista în acest sens si un forum de dezbatere pe marginea conferintelor unde cei interesati pot afla date suplimentare legate de dezvoltarea unei teme în studiile anterioare ale conferentiarului sau în proiectele sale viitoare.

De asemenea, conferintele IICCMER deschid celor interesati un orizont de cercetare accesibil, posibilitatea de a se informa în cadrul si prin intermediul Institutului pentru lucrari de licenta, de cercetare sau pregatirea unor doctorate, precum si consultarea unor materiale de arhiva si chiar întâlnirea cu cercetatori în vederea unor consultatii gratuite legate de proiecte de cercetare.

Proiectul comunist este unul total, nu admite exceptii si derogari, colonizând fiecare domeniu al cotidianului, spatiul public si spatiul privat deopotriva, si înainte de toate spatiul ideilor si prin el cel al imaginarului colectiv. Deconstructia sistemului comunist presupune o analiza a relatiilor dintre „Ideologie”, definita ca „formatiune mentala” (Alain Besançon), „mitocratie” (Mikhail Epstein), „partocratie ideocratica” (Martin Malia), „religie laica” (Raymond Aron), Biserica pe dos” (Nadejda Mandelstam) si instrumentarea ei prin intermediul propagandei. De aceea, temele conferintelor sunt circumscrise cadrului larg al istoriei ideilor secolului XX si a felului în care ele se reflecta în cadrul universului comunist: arhitectura, urbanism, arte plastice, cinematografie, literatura, filozofie, sociologie, modernitate, regimul concentrationar, calatorii, exil, politica a minoritatilor etc. În mod esential, demersul acestor conferinte este unul interdisciplinar menit sa cartografieze specificul societatii comuniste din România si sa configureze indirect si un tablou al vietii private în comunism, reunind sub aceeasi cupola, filozofia, istoria ideilor, politologia, sociologia, istoria literara, istoria imaginarului, etc.

De asemenea, aceste conferinte includ si o perspectiva asupra evolutiei societatii românesti postcomuniste, a perioadei de tranzitie si a evenimentelor care-si au explicatia în contextul mai larg al comunismului ca structura mentalitara si infrastructura politica. În acest sens, IICCMER va gazdui o serie de personalitati ale culturii românesti care vor sustine conferinte cu începere din luna Iunie a acestui an dupa urmatorul program:

Miercuri, 2 iunie, ora 17.30
Prof. Eugen Negrici (Universitatea Bucuresti) – Consecintele ideologizarii totale a literaturii române în anii fundamentalismului comunist;

Vineri 11 iunie, ora 17.30
Conf. Ruxandra Cesereanu (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj)- Tombola Memoriei. Postcomunismul românesc: dosariade, lustratie et Co;

Miercuri 16 iunie, ora 17.30
Prof. Vladimir Tismaneanu (Universitatea Maryland, USA) - Despre comunism: destinul unei religii seculare;

Marti 22 iunie, ora 11
Prof. Ioana Bot (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj)  - Regândind istoria literaturii române: povesti despre trecutul recent

 

 

Top

 Copyright CESI © 2005