14359157_1224100144331520_1265962111087303446_n

Georgiana Gîrboan

MASTER

Dacă prin pasiune și alegerea de a urma un drum anume se scrie orice poveste, atunci și povestea mea, în timpul celor doi ani petrecuți la CESI, e una a redescoperirii și a confirmării.
Loc prin excelență al diversității, CESI este un spațiu privilegiat, în care pasiunile și curiozitățile fiecăruia se dezvoltă și se definesc prin dialog și cunoaștere.
În 2012, am absolvit masteratul „Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului şi Dezvoltarea Potenţialului Uman” în cadrul universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, și am continuat, în paralel, ceea ce începusem încă din vremea liceului: parcurgerea unor cursuri acreditate de fotografie. Am încercat astfel să îmbin o cât mai bună înțelegere a mecanismelor interioare ale creativității artistice cu însușirea tehnicii și mecanicii artei fotografice. Îmi lipseau însă o inițiere și o pregătire adecvată pe partea de teorie vizuală.
În 2014 am descoperit CESI și am ales să mă înscriu la „Teoria și practica imaginii”, un masterat interdisciplinar care propune o abordare unică a temei modernităţii, exclusiv prin intermediul noţiunii de „imagine”. Așa a început ceea ce aș numi experiența CESI, o călătorie de la a privi la a vedea, de la simpla privire prin obiectiv la o gândire analitică și critică.
Tema mea de cercetare a urmat un fenomen contemporan, abordat cu intensitate și interes de teoreticienii artelor vizuale și ai esteticii actuale, acela al fascinației pentru monumente și ruine. Am aplicat o hermeneutică centrată pe vizual și am încercat o analiză care să se constituie într-o inițiere a re-descoperirii sacrului în iconologia acestor vestigii. CESI m-a ajutat să îmi delimitez corect ideile, conceptele și tehnicile de interpretare și să duc la bun-sfârșit un proiect care mi-a plăcut și m-a interesat cu adevărat.
Nu în ultimul rând, câteva cuvinte despre clădirea CESI și farmecul ei. Un loc al trecutului dar și al unui prezent viu, al comunicării și încercărilor de tot felul; al severității liniei arhitecturale, dar și al unei libertăți a regăsirii. Un simbol.
Experiența CESI, așa cum cum o văd eu.