14332963_1232825730125628_8589214549103022000_n

Ioana Pearsică

MASTER

Ca mulți alți colegi ai mei (am aflat ulterior), am ajuns la CESI confuză în privința popriilor demersuri de viitor, dar cu speranța că voi găsi în acest mediu academic făgașul potrivit pe care să o apuc pentru a-mi întemeia o carieră. Ma bucur pentru alegerea facută: confuzia s-a risipit, iar speranța mi s-a împlinit. În cadrul multora dintre cursurile la care am asistat, mi-a fost satisfăcută mai vechea dorință de a studia subiecte ce țin de istoria și teoria artei ori de filosofie; am descoperit forța artei contemporane din spațiul românesc și din Occident; am întâlnit profesori dintr-aceia, rari, care sprijină și izbutesc să entuziasmeze studenții; am avut parte de colegialitate atât cu ceilalți studenți, cât și cu profesorii. Iar tot acest periplu prin spațiul de studiu de la CESI s-a concretizat prin colaborarea cu o fundație de artă condusă de unul dintre cei care mi-au fost profesori aici.
Îmi imaginez arhitectura noematică a acestui centru de studiu ca fiind compusă din porți, numeroase și diverse porți, către arii de cercetare generoase. Un pod de legătură există între cele două programe masterale, Teoria și Parctica Imaginii (TPI) și Societate, Multimedia și Spectacol (SMS): creditele transferabile. Noi, studenții, ne-am putut perinda prin acest spațiu, deschizând porți și, uneori, neavând habar ce vom găsi în spatele lor. Spre exemplu, eu, înscrisă la TPI, prin participarea la unele cursuri de teatrologie de la SMS, nu numai că am descoperit acest domeniu de studiu, ci am avut parte de o experiență încântătoare și pe-alocuri revalatorie la întâlnirea unor nume precum Jerzy Grotowski, Tadeusz Kantor ori Samuel Beckett.
CESI constituie, de bunăseamă, un spațiu de cercetare în care studenții-exploratori pot să descopere informații prețioase ce vizează atât problematica imaginii vizuale, cât și problematica propriei imagini în context profesional.