


Invitație evenimente dedicate prof. Victor Ieronim Stoichiță
7 aprilie, ora 13:30, Rectoratul Universității din București, Sala Senatului (Șoseaua Panduri, nr. 90)
Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa domnului Victor Ieronim Stoichiță, profesor emerit al Universității din Fribourg (Elveția), cel mai important teoretician al imaginii și istoric de artă român.
8 aprilie, ora 17:00, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Aulă (Calea Victoriei, nr. 88)
Victor Ieronim Stoichiță – DESPRE VISE – Conferință magistrală
Conferința este în relație cu impresionanta sa lucrare recentă „La fabrique du rêve. Songe et représentation au seuil de la modernité” (Éditions Hazan, 2024).
„Istoria artei și a imaginilor s-a văzut confruntată, cu mult timp înainte de revoluția suprarealistă, cu experiențele onirice, cărora a încercat sa le dea o formă vizibilă. Fenomenul este important mai ales din cauza sfidărilor provocate de depășirea regimului strict verbal implicat de «povestirea» (orală sau textuală) a unui vis, cu toate dificultățile și capcanele lui, prin apelul la o relatare fundamental vizuală. Această re-dare vizuală implică o serie de dificultăți specifice. Asupra lor își propune să se oprească această conferință” (Victor Ieronim Stoichiță)
„Care este locul iluziei visului în epoca inventării perspectivei? Care sunt provocările pe care le implică reprezentarea stărilor modificate de conștiință în momentul descoperirii cogito-ului? Cum este definit statutul semnului oniric în domeniul pictural? Cei mai importanți artiști, de la Rafael și Michelangelo la Vermeer, de la Giotto și Dürer la Bosch și Schongauer, s-au oprit asupra acestor întrebări, încercând să ofere o serie de răspunsuri. Alții, mai puțin cunoscuți, au adus în discuție aceste întrebări punând la îndoială, prin abordarea lor, ideile oniromanției clasice, precum și capacitățile interpretative ale spectatorului. Prin această reflecție critică aflată la intersecția dintre interpretarea viselor și analiza imaginilor, Victor Ieronim Stoichiță abordează o problemă hermeneutică fundamentală: cum să abordăm indistinctul, neclarul, imprecisul, obscurul, vagul.” (trad. din fr. Humanitas)
9 aprilie, ora 16:00, Sala de Lectură, Facultatea de Litere a Universității din București (str. Edgar Quinet, nr. 5-7)
DESPRE AUTOBIOGRAFIE – Masă rotundă
Participanți:
Victor Ieronim Stoichiță, profesor emerit al Universității din Fribourg
Ana Blandiana, scriitoare, membru corespondent al Academiei Române
Sorin Alexandrescu, profesor emerit al Universității din Amsterdam, director-fondator al CESI, membru de onoare al Academiei Române
Iulian Boldea, profesor la UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureş, redactor-șef al revistei Vatra.
Moderatorul întâlnirii, Sorin Alexandrescu, va porni dialogul de la autobiografia lui Victor Ieronim Stoichiță, „Despărțirea de București. O povestire” (trad. din fr. Mona Antohi, Humanitas, 2024 [2015], pp. 193-194). Publicată în franceză în 2014, aceasta a fost răsplătită de către Academia franceză în anul 2015 cu Premiul pentru răspândirea limbii și literaturii franceze. Va fi dezbătută, de asemenea, relația dintre identitatea personală, istorie, text și imagine, apartenență culturală, memorii și jurnal.
Promotori și organizatori principali: Sorin Alexandrescu și Laura Mesina
Parteneri instituționali: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, New Europe College, Humanitas, Asociația IMAGORA-CESI.