Stagii de curatoriat în Galeria de Artă a Academia di Romania din Roma, expoziția „Stări ale sufletului”, solo show al artistei Anca Boeriu, decembrie 2022
Program interdisciplinar de masterat de cercetare științifică în studii culturale vizuale
Teoria și practica imaginii – TPI
Programul de studii universitare de masterat TPI abordează obiectul de artă în primul rând ca pe un obiect cultural, integrându-l, în consecință, în ample și nuanțate rețele de sens, în dispozitive vizuale complexe (istorice sau recente), ce includ structuri patrimoniale diverse – precum muzee, arhitecturi-reper, arhitecturi peisagistice, instalații eco-art.
Fenomenul cultural este tratat critic-hermeneutic, este înțeles multi-contextual, dar și mediologic, ca proces de transmitere sau de transformare, de adăugare sau de negare de coduri și semnificații. Studiile culturale vizuale includ aici teorii și aplicații cu privire la: memoria colectivă și imaginariile artistice disruptive; literatură, arte vizuale, imagine arhitecturală; patrimoniul cultural urban, muzeologie și artă curatorială contemporană.
Textul (literar, documentar, teoretic sau filosofic), artele plastice și ansamblurile arhitecturale, ceremonialul urban și formulele de expunere a artei (expoziții, bienale, festivaluri) sunt, în viziunea noastră, în primul rând mărturii culturale; ele reprezintă surse de cunoaștere și de înțelegere a modurilor în care se petrec mutațiile de sens, a proceselor de figurare și de iconicizare, a tensionărilor și a rupturilor, precum și a noilor formule stilistice, transferurilor multi- sau inter-mediale și a discursurilor interpretative aferente lor. Istoria culturală se combină, așadar, cu teorii recente și cu analize interdisciplinare, concentrate asupra relevanței pentru publicurile de azi a relației text – imagine – obiect de artă – spațiu cultural.
SD SITT/ CESI le oferă masteranzilor săi posibilitatea de a-şi creea prin sistemul intra-departamental de credite transferabile trasee curriculare individuale şi specializări interdisciplinare unice, accesând o platformă comună de cursuri, laboratoare de cercetare şi stagii de practică în domeniul cultural-artistic, precum şi un sistem de parteneriate instituționale, pentru angajare și pentru colaborări și proiecte personale. Anual sunt invitați să conferențieze în cadrul cursurilor profesori, cercetători și practicieni din diverse culturi și medii științifice internaționale.
Cercul științific CESI Digital Fellows găzduiește ateliere, conferințe și dezbateri organizate exclusiv de comunitatea studențească, și doar în beneficiul ei.
Masteranzii publică cu sprijinul CESI o revistă științifică proprie, Caietele Vizual, iar cele mai valoroase disertații apar în seria de autor a colecției CESI „Text și imagine”.
Pregătirea în cadrul masteratului TPI sprijină angajarea absolvenților în mediul cultural guvernamental și național, în sectorul social, în firme și agenții private și corporații, în departamente de creație sau/și de comunicare, în mediul non-guvernamental, în sectorul terțiar al industriilor cultural-creative, acolo unde pregătirea interdisciplinară în domeniul imaginii este o condiție esențială pentru activitatea profesională.
Plan de învățământ seria 2024-2026
Fișe de disciplină_an universitar 2023-2024