Laura Mesina este conferențiar în studii culturale, coordonator al programelor de studii SD SITT, membru-fondator și secretar științific CESI. Este membru al Școlii Române, Accademia di Romania in Roma, membru în asociații internaționale în istorie și studii culturale și președinte co-fondator al Asociației Imagora-CESI.

În programul de cercetare la CESI vizează în principal imaginea, imaginarul și cultura urbană europeană. Metodele proprii de lucru, transdisciplinare, sunt: arheologia imaginarului, genealogia critică a formelor culturale și neo-ekphrastica multimedială. Studiile sale se concentrează asupra reprezentării puterii în texte, arte și arhitectură și, subsecvent, asupra dispozitivelor privirii și efectului de prezență al obiectului cultural.

În programul didactic tratează istoria ideilor și a instituțiilor cu referire la: patrimoniul urban și memoria colectivă; circulația și mutațiile formelor culturale și ale conceptelor; teorii și practici ale schimbării în cultura urbană și în educație; metamodernitatea și pluriperspectivismul ca metodă critică; studiile post-coroniale, digitalocena și documanitatea (Maurizio Ferraris, 2021).

Proiecte 2021-2023

Renașterea post-bizantină în estul european: principele Neagoe Basarab prin texte și imagini, Coordonare și editare volum colectiv: Laura Mesina (CESI, Universitatea din București) și Alice Isabella Sullivan (Tufts University)

Romanicul minor. Genealogii ale imaginii (Editura Polirom), Autor: Laura Mesina

ARCO – Alumni dell’ Accademia di Romania in Roma Colloquia (Ediția I, 2022). Transdisciplinaritate în științele și artele românești contemporane. Alumnii ARR. Școala Română de la Roma, la Centenar (1922-2022), Coordonare și editare volum colectiv: Laura Mesina (CESI, Universitatea din București) și Oana Boșca-Mălin (Accademia di Romania)

Cursuri susținute