Laura Mesina este conferențiar în studii culturale, coordonator al programelor de studii SD SITT, membru-fondator și secretar științific CESI. Este membru al Școlii Române, Accademia di Romania in Roma, membru în asociații internaționale în istorie și studii culturale și președinte co-fondator al Asociației Imagora-CESI.

În programul de cercetare la CESI vizează în principal imaginea, imaginarul și cultura urbană europeană. Metodele proprii de lucru, transdisciplinare, sunt: arheologia imaginarului, genealogia critică a formelor culturale și neo-ekphrastica multimedială. Studiile sale se concentrează asupra reprezentării puterii în texte, arte și arhitectură și, subsecvent, asupra dispozitivelor privirii și efectului de prezență al obiectului cultural.

În programul didactic tratează istoria ideilor și a instituțiilor cu referire la: patrimoniul urban și memoria colectivă; circulația și mutațiile formelor culturale și ale conceptelor; teorii și practici ale schimbării în cultura urbană și în educație; metamodernitatea și pluriperspectivismul ca metodă critică; studiile post-coroniale, digitalocena și documanitatea (Maurizio Ferraris, 2021).

Proiecte 2021-2023

Renașterea post-bizantină în estul european: principele Neagoe Basarab prin texte și imagini, Coordonare și editare volum colectiv: Laura Mesina (CESI, Universitatea din București) și Alice Isabella Sullivan (Tufts University)

Romanicul minor. Genealogii ale imaginii (Editura Polirom), Autor: Laura Mesina

ARCO - Alumni dell' Accademia di Romania in Roma Colloquia (Ediția I, 2022). Transdisciplinaritate în științele și artele românești contemporane. Alumnii ARR. Școala Română de la Roma, la Centenar (1922-2022), Coordonare și editare volum colectiv: Laura Mesina (CESI, Universitatea din București) și Oana Boșca-Mălin (Accademia di Romania)

Cursuri susținute

Admitere Masterate CESI 2022Laura Mesina (coordonator studii CESI) şi Sorin Alexandrescu (fondator CESI) în Observator cultural

„Puteam dezvolta un proiect cultural comun doar acasă, la București!”
Read More

Studii de Film la CESI

Read More

Contact

Adresă
1
Secretariat Școala Doctorală „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu”/CESI:
Facultatea de Litere (demisol), Str. Edgar Quinet nr. 5-7, Sector 1, cod poștal 010017, București


Director CESI și coordonator științific SD SITT: 
prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu
salexandrescu2005@yahoo.com

Secretariat
Simona Chiaburu, +40 740 003 843 office@cesi.unibuc.ro  simona.chiaburu@litere.unibuc.ro
2
Coordonator programe de studii SD SITT și secretar științific CESI:
conf. univ. dr. Laura Mesina
laura.mesina@litere.unibuc.ro


Resurse utile

MasterateDoctorateAdmitereCercetareLaboratoare

Follow us

Abonare newsletter

Fiți la curent cu ultimele informații despre activitățile CESI.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram