Seminar Doctoral CESI – Reactivarea arhivelor dansului – “producerea” şi “performarea” istoriei dansului
27 martie, în intervalul orar 12:00-14:00, în Laboratorul Multimedia SD SITT, Facultatea de Litere (demisol)

Invitată: Corina Cimpoieru (coordonatoare a Centrului de Resurse. Arhivă, Centrul Național al Dansului București)
Organizator și moderator: Mihai Ometiță, lector dr. asociat SD SITT/CESI

Corina Cimpoieru: „În cadrul prezentării îmi propun să revizităm o selecție de proiecte de cercetare despre istoria dansului modern românesc, inițiate de Centrul Național de Dans București în ultimii 20 de ani. Animate de voința de a reactiva istoria dansului românesc și sursele sale de arhivare, precum și absențele sale, aceste proiecte au implicat diferite forme de reenactment, care vor fi discutate sub aspectele lor teoretice și performative. Prezentarea creează un cadru de dezbatere și reactivare a surselor de arhivă, propunând o viziune alternativă de citire și conștientizare a potențialității arhivelor culturale în noi contexte contemporane, discutând despre modul in care reenactmenturile performative pot misca sau extinde contextul în care vorbim despre arhive și reactivarea unor istorii culturale uitate, cum este in particular cea a dansului românesc.

Corina Cimpoieru are studii în antropologie culturală și în prezent este cercetătoare și coordonatoare a Mediatecii și Arhivei din cadrul Centrului Național al Dansului București. În ultimii ani și-a dedicat timpul recuperării documentelor despre dans și performance, cercetând în arhive atât private, cât și instituționale, cu scopul reactivării istoriei dansului și a performance-ului prin practici de arhivare a acestora care reconfigurează potențialul lor pentru proiecte contemporane: reenactment-uri performative (Reenacting Lizica Codreanu, Tribute to Iris Barbura, Corpuri și povești invizibile), expoziții de dans și performance (Muzeul Dansului Modern și Contemporan, Arhivele dansului: Deschis pentru (re)inventar(e)!, Time dance connection etc.), proiecte editoriale (printre care coord. Corpuri radicale în spectacole contemporane de Mihaela Michailov; coord. traducere carte Epuizarea dansului. Performance și politica mișcării de André Lepecki).

Cea mai recentă cercetare a fost dedicată coregrafei Miriam Răducanu, căreia CNDB i-a dedicat un amplu proiect de reactivare a activității coregrafice prin organizarea unei expoziții la Rezidența9 (Miriam Răducanu – o expoziție-arhivă cu senZ, 2024), realizarea unui film (Miriam Răducanu – Rigoare și senZ, regia Alexandra Gulea, 2024) și a unui catalog, care prezintă parcursul artistic al coregrafei pe o perioadă de jumătate de secol și aduce pentru prima dată împreună documente fotografice și videografice, care au fost recuperate atât din arhive publice din România (Arhivele TVR, ANF și arhivele Teatrului Țăndărică, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic), cât și din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Răducanu din anii ’60 până astăzi, precum Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu sau Ioan Tugearu, precum și din arhiva personală a coregrafei.